Selecteer een pagina

Na precies één beluisterde aflevering was ik hooked aan podcasts.

Wat wás dit voor medium, dat mij meezoog in de verhalen van anderen. Dat mij meer leerde dan mijn hbo-opleiding (oke, het helpt ook dat marketingkennis nu relevant is en op mijn 17e niet).

Volledig in character, ik heb er een rijke blog-, vlog- en socialmediageschiedenis op zitten, moest ik zelf ook podcasten.

Sinds maart 2019 heb ik, met co-host Gaia, een wekelijkse podcast ‘Dit is dertig 🧡’. Ik ben sindsdien elke dag met podcasten bezig geweest. Met maken, erover praten, lezen, luisteren, leren, ermee testen, experimenteren en anderen coachen.

Mijn tweede (of eigenlijk vijfde) podcast is de plek waar ik mijn inzichten over podcasten voor je bedrijf kwijt kan. Het mooie daarvan vind ik dat je naast waardevolle kennis over podcasten, ook meegroeit met mij als podcastcoach.

Ik kan ontzettend genieten van een prachtige geproduceerde podcast, maar eigenlijk nog meer van een eenvoudig goed gesprek, een luchtige conversatie vol humor of een monoloog die strak in elkaar zit en mij tot op het bot geïnspireerd achterlaat.

Was ik als luisteraar al overtuigd van de impact die een podcast maakt, als maker zie ik dat gebeuren vanaf de andere kant. Er ontstaat een diepe connectie met je luisteraar.

En vergeet ook niet het effect op jezelf. Als ondernemer merk ik dat ik door het maken van mijn podcasts, mijn eigen visie en verhaal steeds scherper heb en die veel makkelijker ook op andere plekken kan delen. Je verhaal, kennis, je inzichten zitten zoveel beter in je hoofd. Het maakt mij zelfverzekerder en nog beter in mijn vak.

Oh, ik heb ook een leven naast podcasten 😉 ik ben van 1985 en ben moeder en stiefmoeder van drie zoons in middelbare en basisschoolleeftijden. Oorspronkelijk kom ik uit een dorp, Hazerswoude-Dorp, in het Groene Hart van Zuid-Holland. Ik ben de oudste en heb twee jongere broers. Ik kom uit families van vakmensen: timmermannen, schilders, boomkwekers. De timmergenen van mijn vader heb ik geërfd, de groene vingers van mijn moeder wat minder maar de liefde en waardering voor vakmanschap en kwaliteit zit er heel diep in.

Als kind kon ik mijn ouders al horendol krijgen door altijd maar met vragen te komen over weet-ik-niet-wat. Ik wist alles over ons zonnestelsel en streed met mijn neefje met wie ik in de klas zat (het blijft een dorp) wie als eerste het rekenboekje had doorgewerkt.

Mijn middelbare-schooltijd was ik veel in Zoetermeer te vinden, waar ik uiteindelijk ook ben gaan samenwonen. Ik trouwde, ik scheidde -pijnlijk, en leerzaam- en ben nu samen met de liefde van mijn leven.

Een van mijn grootste levenslessen is het omturnen van een fixed mindset naar een growth mindset.

Ik leerde mijzelf al vroeg dat ik alles maar zomaar moest kunnen en dat mijn keuzes meteen goed behoorden te zijn. Wat ik deed, moest ik perfect doen. Fouten maken bestond niet. Als alles je op school en sport komt aanwaaien, leer je niet hoe je ermee om moet gaan als je iets niet kan.

Ik had een heel arsenaal aan reacties. Ik sloeg dicht. Ik ontkende. Ik liep weg. Gaf anderen de schuld. Negeerde het. Ik gaf op, de ene keer stilletjes, de andere keer met veel bombarie. En ik bleef in een relatie die niet bij me paste.

Pas na mijn dertigste realiseerde ik me dat fouten maken mag. Dat dat juist goed is. Dat dát het leven kleur geeft. Daarom omarmde ik het motto ‘done is better than perfect’. Doe het gewoon, ga op je bek, sta weer op, bereik grote hoogtes. Leren is leven 🤍

Lukt het me altijd? Nee, natuurlijk niet. Maar elke overwinning is er weer eentje. Een stapje verder, een stukje gegroeid.

Ik deel graag. Ik ben een open boek, je hoeft geen NLP gestudeerd te hebben om mij te lezen. Vond ik irritant, nu omarm ik dat. Je weet wat je aan me hebt. C’est ça.

10 random facts about me

🌱 ik hou van emoji’s en leef me daarmee uit in de omschrijvingen van mijn podcast Dit is dertig

🌱 ik ben nog nooit iemand tegengekomen met dezelfde voornaam als ik

🌱 tot mijn dertiende jaar heb ik als Ylien in de gemeentelijke basisadministratie gestaan, terwijl dat natuurlijk IJlien moest zijn

🌱 ik eet vegetarisch om duurzame redenen

🌱 ik heb 4 tattoos

🌱 ik heb een hekel aan nog niet opgedroogd zijn en heb een gezonde achterdocht richting water van meer dan 1,5 meter diep

🌱 ik was cheerleader in mijn early 20’s, compleet met optredens in een voetbalstadion

🌱 ik kan de tijd kwijtraken als ik me in Google Maps begraaf en de kleinste eilandjes in de grootste oceanen bezoek

🌱 ik ben een extraverte introvert – ik hou van delen, praten en lachen en kan vervolgens 3 dagen in mijn bubbel vertoeven om op te laden

🌱 ik drink dronk mijn koffie uit een kopje van het 40 jaar oude servies van mijn ouders (onlangs sneuvelde het kopje en ik ben nu naarstig op zoek in alle kringloopwinkels die ik tegenkom)