module 3 – interviewen

terug naar de hoofdpagina

Yes, interviewen! Een van de mooiste dingen om te doen, is iemand bevragen over diens passie, kennis, ervaringen of verhaal en dat te verwerken in een podcastaflevering.

Als host van je podcast heb je dan wel wat extra rollen om te vervullen. In deze module geef ik je tips om met vertrouwen een interview in te gaan -voorbereiding is key- en ga je wennen aan de rol van interviewer.

kennis

Voor zowel een solo-aflevering als een interview is het goed om je voor te bereiden. Dat kan door een outline, ook wel script, te maken. Een outline is geen uitgeschreven stuk tekst, dat je opleest. Dat kan overigens ook prima werken! Oefen dan met het oplezen, luister jezelf terug of laat iemand feedback leveren, om te kijken of het natuurlijk en fijn overkomt.

Een outline begeleidt je door de aflevering heen. Je kunt dat op je eigen manier vormgeven, maar dit is de volgorde die ik over het algemeen aanhou.

🎙 Onderwerp of boodschap van de aflevering

Hiermee blijf je focus houden in de voorbereiding en tijdens het vertellen. Je werkt dan naar een doel toe.

🎙 Intro

Ik heb gemerkt dat het lekker werkt als ik de eerste zin van de intro uitschrijf, dat geeft me een kickstart voor de rest omdat die dan sowieso lekker loopt. Je gaat goed van start. In de intro zorg ik dat luisteraars zich welkom voelen, introduceer ik de gast en kondig ik aan waar ik het over ga hebben. De intro schrijf ik ook meestal nadat ik de outline heb staan.

🎙 Midden

Hier noteer ik kort welke punten ik ga bespreken, of hier schrijf ik de vragen die ik mijn gast ga stellen. Je kunt dit oefenen door steeds grotere stukken van de aflevering niet uit te schrijven, maar bij een bulletpoint te laten. Nadat je eerst veel houvast nodig hebt, zul je later merken dat het je steeds makkelijker af gaat en je pas later in je verhaal weer een bullet nodig hebt. Gebruik er niet te weinig, maar schrijf altijd de cruciale punten van je verhaal op.

🎙 Outro

Hier kondig je de gast en/of aflevering af en voeg je, als dat past bij de doelstelling van je podcast of deze aflevering, een call to action toe. Deze schrijf ik ook vaak uit om een smooth einde van de aflevering te verzekeren.

opdracht

Tijd om te interviewen!

⚡️ Verzin drie vragen

⚡️ Stel die vragen aan iemand en neem het op

⚡️ Extra uitdaging: probeer tijdens het gesprek een extra vraag te stellen, diep een zijpaadje uit en breng het gesprek weer terug naar de oorspronkelijke vragen

⚡️ Extra extra uitdaging: introduceer je gast kort en sluit de aflevering ook weer af

Wie je waarover interviewt doet er niet zoveel toe. De bedoeling van deze opdracht is om je kennis te laten maken met het gevoel dat je iemand bevraagt en tegelijkertijd de leiding over het gesprek hebt.

Neem het interview op en luister het terug. Wat valt je op? Kies een ding dat je zou willen verbeteren en voer de opdracht als je dat wilt nog een keer uit, met iemand anders of over een ander onderwerp.

Grijp je huisgenoot of partner, of Zoom met een vriendin of iemand uit je mastermindgroep of uit je ondernemerscontacten. Vergeet het gesprek dan niet op te nemen, en luister het terug. Probeer niet te kijken, maar alleen te luisteren.

Ik zou je altijd aanraden om een outline, of script, te maken voor een interview. Het geeft je houvast en maakt je een stuk zekerder omdat je iets hebt om op terug te vallen.

Zet ‘m op 🤍

inspiratie