module 1 – opnemen

terug naar de hoofdpagina

We beginnen meteen met opnemen! Doe je deze cursus, dan ben je podcastmaker. Dus pak je dictafoon-app of je opnamespullen erbij en laten we van start gaan.

Om met plezier te podcasten, is het belangrijk om negatieve gevoelens bij het horen van je stem om te buigen naar neutraal, of liever nog positief. Daar gaan we in deze module mee aan de slag.

Daarnaast is het gewoon hartstikke leuk om meteen erin te duiken. Doe het maar gewoon! Je leert het snelste door het te gaan doen.

kennis

Hoe krijg je een podcast nu eigenlijk de wijde wereld in?

Een podcast is niets anders dan een audiobestand, meestal een mp3’tje. Je neemt op, bewerkt het eventueel en slaat het op. Maar waar laat je vervolgens die mp3? Hoe komt die terecht in de Apple Podcast app, of Spotify?

podcasthostingprovider

Je podcastafleveringen verschijnen in die apps via een podcasthostingprovider. Vergelijk het maar met webhosting. Je website wordt gehost door je hostingprovider, die reserveert voor jouw website een plekje op het internet en toont je site als die opgevraagd wordt door een browser, zoals Chrome of Safari.

Simpelweg als iemand jouw URL intikt of erop klikt via Google.

Een podcasthostingprovider doet in wezen hetzelfde. Jij mag daar je audiobestanden neerzetten en voorziet ze van extra informatie. Zoals de titel van je podcast, de titel van je afleveringen en je cover artwork (de ‘profielfoto’ van je podcast).

RSS feed

Je podcasthostingprovider maakt een RSS feed voor je podcast aan, deze is uniek, lijkt op een URL en vormt de link tussen podcasthostingprovider (waar je audiobestanden opgeslagen staan) en podcast-app (waar iemand mee luistert).

Heb je een nieuwe podcast, dan meld je je RSS feed aan bij de podcast-apps. Zij nemen je podcast dan op in hun bibliotheek en halen de eerste informatie op (titel, omschrijving, cover artwork, eventuele eerste afleveringen). Elke keer als een luisteraar jouw podcast aanklikt, checkt de app via de RSS feed of er iets nieuws te halen valt en toont jouw nieuwe aflevering aan je luisteraar.

Waar meld je je RSS feed aan?

Als je je podcast met je RSS feed aanmeldt bij Apple via Podcasts Connect en bij de Podcastindex.org heb je de meeste podcast-apps gecoverd! Veel apps maken namelijk gebruik van de bibliotheken van deze twee. Voeg er Spotify en Google Podcasts bij en je zit helemaal gebakken.

Gratis podcasthosting en tip voor Anchor-gebruikers

Podcasthostingbedrijven met een gratis abonnement zijn bijvoorbeeld Acast (Europees), RedCircle en Anchor (beide Amerikaans). Ik ben zelf erg tevreden over Buzzsprout (Amerikaans) en Nederlandse opties zijn Springcast.fm of Podcastfeed.nl.

Mijn Buzzsprout-link is een affiliate link, zo fijn vind ik ze 🙂 full disclosure: ik krijg 25 dollar van hen als iemand via mijn affiliate link een betaald account afneemt. Jij krijgt een Amazon cadeaubon van 20 dollar na je tweede factuur.

Misschien heb je zoals veel startende podcasters de app Anchor al gedownload. Dat is een heel mooi beginpunt, want Anchor is ook een podcasthostingprovider en publiceert je podcast direct op Spotify. Vergeet bij het instellen niet om distributie via RSS aan te zetten. Zo kun je je podcasts ook bij andere apps dan Spotify aanmelden. Anchor is van Spotify, dus daar ligt hun prioriteit.

opdracht

Neem jezelf op!

⚡️ Open je dictafoon-app of opname-app naar keuze. Kies een veelgestelde vraag over jouw werk, passie of specialiteit en praat daar minimaal 45 seconden over

⚡️ Luister naar jezelf en focus op het wennen aan je eigen stem. En wees trots op jezelf!

🎙

We gaan meteen beginnen met opnemen. Pak je dictafoon-app of opnamespullen er maar bij.

Wat is een vraag die je regelmatig krijgt? Denk aan vragen die lijken op: ‘Hoe doe je dat toch?’ ‘Maar hoe werkt dat dan?’ De eerste die in je opkomt is goed.

Zo krijg ik vaak de vraag: ‘Welke apparatuur heb ik allemaal nodig voor het starten van een podcast?’ Het antwoord is kort, namelijk: geen, je mobiel is prima om mee te beginnen. Maar dat kan ik natuurlijk uitbreiden met hoe je die dan gebruikt of ik vul het antwoord aan met wat een volgende stap kan zijn.

Als escape heb ik hier een vraag voor je waar je sowieso mee aan de slag kunt: ‘waarvan krijg je energie in je werk of onderneming?’ Vertel maar waardoor je in een flow komt en gaat gloeien en wat dat met je doet. Of begin met een stukje van je levensverhaal dat relevant is voor jouw podcast.

Na de opname ga je naar stap 2: luister jezelf terug. Buig eventuele negativiteit om naar positieve gedachten, word trots op jezelf. Wen aan je stem, waardeer je stem, je uitspraak.

Als er tijdens het luisteren negatieve gedachten over jezelf, je stem en wat je zegt bij je opkomen, werk er dan hard aan om die te laten gaan en te vervangen door positieve geluiden. In de video in deze module vertel ik daar meer over.

Ga net zolang door totdat je denkt ‘ja verdorie, ik ben trots op mezelf dat ik dit heb gedaan!’

Extra uitdaging: lukt het je om alvast een aflevering op te nemen? Of een trailer?

Succes!

inspiratie