Selecteer een pagina

Podcasts komen naar YouTube toe, of komt YouTube naar podcasts? Ze zijn erin getuimeld: inmiddels is YouTube de nummer 3 ‘podcast’-app waar mensen podcasts in luisteren / bekijken.

Even los van het feit dat een video-podcast op YouTube officieel geen podcast is (als podcastnerd en -purist moet ik dat even gemeld hebben), brengt het feit dat het nu eenmaal zo is, wel veel kansen met zich mee voor podcasters.

En voor YouTube als platform, en dat lijken ze inmiddels zelf ook te onderkennen.

Video’s labelen als podcasts op YouTube

Kortgezegd maakt YouTube het mogelijk om je podcastvideo’s te labelen als podcasts. Waardoor in het YouTube-ecosysteem de podcast herkend kan worden als zodanig.

Het is een soort extra playlist.

Nog niet heel spannend, maar op deze manier kan YouTube in de luister-app YouTube Music podcasts filteren en aanbieden als luister-only.

Podcasts in YouTube Music

In het meest ideale geval (voor YouTube ook…) kun je starten met kijken op YouTube en naadloos verder luisteren in YouTube Music. Op dit moment moet je daarvoor namelijk over naar een andere app, zoals Apple Podcasts, Spotify of Overcast. En dat vindt YouTube in de persoon van Head of Podcasting Kai Chuk behoorlijk irritant.

RSS feeds in YouTube

Voor YouTube is het namelijk het allerbeste als jij zo veel mogelijk tijd spendeert op het platform.

Later dit jaar beloven ze ook RSS feeds te gaan ondersteunen. Hoewel het nog een belofte is, en sommige mede-podcastpuristen sceptisch zijn, kies ik voor de positieve kant.

Meer mogelijkheden voor podcasters om met hun audiobestand, via centraal uploaden in hun hostingomgeving, in beeld te komen bij nieuw publiek en hun boodschap nog meer kracht bij te zetten.

Voorbeelden en screenshots podcast in YouTube

YouTube podcasts voorbeeld
Als je YouTube-kanaal geschikt is, zie je de extra optie Nieuwe podcast onder de knop Maken. Als je daarop klikt, kun je bestaande video’s als podcast-aflevering aanmerken of nieuwe video’s uploaden. Yes, het moeten op dit moment nog steeds video’s zijn.
voorbeeld youtube podcast playlist
Zo ziet de Podcasts-sectie van je kanaalcontent er dan uit.