Selecteer een pagina

Dacht je misschien dat wij podcast-nerds verstoken bleven van drama en gedoe, think again. Op Podcast Movement, waar ik dat virtuele kaartje voor heb gekocht (waiting patiently for alle video content) is een relletje ontstaan nadat een rechtse politicus zijn opwachting maakte.

De politicus in kwestie, Republikein Ben Shapiro, heeft zijn eigen podcast, The Ben Shapiro Show. Niet iedereen kan zijn kijk op de zaken waarderen. Zijn show wordt veel geluisterd en is onderdeel van The Daily Wire, een mediaconcern met onder meer podcasts en opgericht door onder andere… Ben Shapiro.

Dat hij de stand van The Daily Wire een bezoek bracht tijdens Podcast Movement (PM) kan dan ook niet echt een verrassing zijn.

Nou, blijkbaar was er tumult omtrent zijn verschijning en dat bracht de organisatie van PM ertoe om een tweet uit te sturen waarin zij hun excuses aanbieden en de volle verantwoordelijkheid nemen voor de ‘harm that was caused’ en een ieder die geschaad was door Bens verschijning, zogezegd. (De tweet is verwijderd inmiddels). Ze vonden het onacceptabel van zichzelf dat ze een stand hadden verkocht aan The Daily Wire.

En DAT bracht dan weer een berg aan reacties teweeg: mensen die dat fijn vonden, maar ook mensen die vonden dat dit niet past bij de podcastwereld: een open toegankelijk ecosysteem waar ieder zijn stem kan laten horen.

Dus ook rechtse politici.

Ik begrijp wel wat de organisatie van PM heeft ‘bezield’ om die tweet eruit te sturen. Ik herken het van mijn tijd als communicatieadviseur. Op het moment dat je (bedrijf) iemand pijn heeft gedaan, wil je dat rechtzetten.

Een openbare knieval is geen enkel probleem en het voelt ook in a weird way lekker om het boetekleed aan te trekken.

Juist vanwege die geschiedenis in communicatie vind ik het een interessant vraagstuk.

Beken je politieke kleur als organisatie van een evenement?

Maak je je excuses om de mensen die zichtbaar aangedaan waren te helpen er bovenop te komen?

Ik denk dat de organisatie in deze situatie ineens een vorm van maturiteit moest aannemen die ze nog niet gewend was.

Ergens met het perspectief van een adelaar naar kijken, terwijl je helemaal ondergedompeld zit in de stroom van je event, dat is een uitdaging.

Vandaag heeft een andere speler binnen VS-podcastland aangegeven niet meer betrokken te willen zijn bij PM, omdat hun visie (every voice matters) niet verenigbaar is met de keuzes die PM heeft gemaakt.

De industrie wordt groter, de stemmen worden diverser en het publiek ook.

We moeten niet schrikken als er podcasters zijn met een ongenuanceerde boodschap, een mening die mensen uitsluit of een activistisch geluid.

Ooit leerde ik in een tumultueuze periode van mijn leven: geen haast, geen emotie.

Blijf rustig nadenken en neem je tijd, en luister naar het verhaal van de ander door het van emotie te ontdoen: wat zegt-ie nu precies? Dat helpt allicht een afgewogen standpunt te bepalen.