008 – hoe bereid je een podcastaflevering voor?

We gaan het hebben over het voorbereiden van een aflevering. Voor zowel een solo-aflevering als een interview is het goed om je voor te bereiden. Je zorgt ermee dat je in ieder geval vertelt wat je wil vertellen en dat de aflevering zo kwalitatief goed mogelijk is voor je luisteraar. Want daar draait het natuurlijk allemaal om.

Je kunt je voorbereiden door een script of een outline te maken. Ik heb het eigenlijk altijd over een outline, omdat ik het niet zie als een uitgeschreven stuk tekst die je opleest. En dat is meer het idee dat ik bij een script heb. Een outline is meer het raamwerk of de structuur van een aflevering die je eventjes opschrijft, zodat je een leidraad hebt die jou door de aflevering heen leidt. Het is namelijk best wel verleidelijk om, vooral als je een solo aflevering opneemt om in het wilde weg te gaan ratelen als je inspiratie hebt. Mijn ervaring is dat je dan uiteindelijk niet alles vertelt wat je wil vertellen, dat je verhaal niet lekker compleet is. Dat is voor de luisteraar een beetje zoeken is naar van… Maar wat heb ik nu? Wat haal ik hier nu precies uit? Wat hoor ik nu precies? Wat zijn de hoofd- en de bijzaken? En dat kun je allemaal veel beter ondervangen en veel beter doen door het gewoon even voor te bereiden.

En de voorbereiding hoeft ook niet uren te duren. Meestal als ik een aflevering voorbereid, ben ik, nou, een minuut of vijf bezig. En dan schrijf ik echt de hoofdpunten op en zorg ik… dan krijg ik ook een beetje meer vertrouwen erin. Dus dan weet ik dit is, dit is wat ik wil vertellen en nu, ja, hier, hier staat ook echt een aflevering. Waarmee ik begin is altijd met een doel. Wat is nu het doel van deze aflevering? Wat is de boodschap? Of wat moeten het teweegbrengen bij je luisteraar? Kijk met deze afleveringen voor podcasten voor starters en doorstarters wil ik kennis overbrengen en soms mensen in de actiestand zetten of inspireren met bijvoorbeeld een interview. Maar in dit geval ga ik je vertellen over een outline en wil ik, is dus mijn doel dat jij snapt wat een outline is en dat je een beeld hebt van wat ik daarmee bedoel en dat je voor jezelf kunt nagaan van is het ook iets voor mij om het op deze manier te doen?

Nou dat zo’n doel heb je binnen no time eventjes opgeschreven en dat helpt je gewoon door het hele verhaal heen. En ook in de voorbereiding om in te zetten op de juiste, de juiste zaken die je wilt gaan benoemen en zodat het gewoon een heel verhaal blijft.

Wat ik dus graag in deze aflevering doe, is in ieder geval vertellen hoe het mij dus helpt om een outline te maken. Dat heb ik net uitgelegd. Wat belangrijk is, wat in de outline zou moeten staan volgens mij, en jou dus inderdaad handvaten geven om daar ook echt daadwerkelijk mee aan de slag te gaan. Waar een outline mee begint is wat mij betreft dus een doel.

En dan gaan we naar het praktische deel van de invulling van de aflevering. Ik begin met een intro en ik heb gemerkt dat het lekker werkt als ik de eerste zin of zinnen van een intro uitschrijf. Dat geeft mij dan een een kickstart voor de rest van de aflevering, omdat die intro dan sowieso lekker loopt. Je gaat goed van start. In de intro zorg ik ervoor dat luisteraars zich welkom voelen. Introduceer ik waar de aflevering over gaat. Of de gast als ik die heb. En die intro schrijf ik ook vaak na… niet altijd, maar zeg maar fiftyfifty, schrijf ik de intro ook pas nadat ik de hele outline heb gemaakt.

Vervolgens ga je over naar het midden en hierin noteer ik dus kort welke punten ik ga bespreken. Of ik schrijf dan de vragen die ik mijn gast ga stellen als ik een gast heb. En je kunt dit… je zou dit verder kunnen uitwerken per punt, door echt die hele tekst uit te schrijven en als je op gegeven moment af wilt van die hele teksten, zou je gewoon steeds meer kunnen oefenen met steeds kortere tekstjes, zodat je eigenlijk een alleen een bulletpoint hebt staan. Dus nadat je eerst veel houvast nodig hebt om je teksten in te spreken, zul je later merken dat het gewoon steeds gemakkelijker afgaat.

Punt hierbij is dat je niet te weinig bulletpoints moet gebruiken, omdat je anders de draad van je verhaal kwijt bent. Het is wel de bedoeling dat een outline jou ondersteunt om je door de aflevering heen te begeleiden en als je… Dat is echt proefondervindelijk. Maar als je dus te grote gaten laat, dan heb je op een gegeven moment niet meer goed de brug tussen de een en de andere bullet. En dan ga je dus wel weer dingen vergeten te vertellen. Is niet erg, maar dat is dus een beetje wat je zelf moet gaan ontdekken. Van hoeveel… hoeveel kan ik spontaan vanuit mijn kennis en mijn passie vertellen? En hoeveel, bij hoeveel moet ik nog een beetje begeleid worden door mijn outline? Schrijf dus sowieso altijd de cruciale punten van je verhaal op. Dus wat zijn er echt echt echt de hoofdzaken?

En dan komen we bij de outro. Ook die schrijf ik vaak helemaal uit omdat je dan gewoon een lekkere… dan ga je er ook weer lekker uit zeg maar. In de outro kondig ik de aflevering af of de gast. En als dat past bij de doelstelling van die aflevering of van je hele podcast, kun je ook een call-to-action toevoegen. Dus even samenvattend een outline bestaat voor mij uit vier onderdelen. Dat is het doel of de boodschap van de aflevering. De intro, het midden en de outro. Een outline zorgt ervoor dat je de draad van je verhaal behoudt. Dat de aflevering zoveel mogelijk waarde bevat voor de luisteraar, dat hij dus op zijn waardevolst is en dat je niets vergeet te vertellen.

Het helpt jou ook om echt tevreden te zijn over je aflevering. Het kan zo’n onbevredigend gevoel hebben als je uiteindelijk de opname hebt gedaan. Misschien ben je hem zelfs al aan het editen of heb je hem al online gezet. Dan hoor je hem terug en denk je ja, ik ben dat vergeten. Of dat klopt niet. Of ik heb dat lijntje ingezet en die heb ik niet goed afgemaakt. Misschien wil je dan toch nog iets extra’s opnemen om het aan te vullen. Of je wil de opname weer opnieuw doen. Allemaal allemaal energie die gewoon zonde is om te verspillen. Je wil gewoon lekker je verhaal neerzetten en daar ook gewoon helemaal achter staan en vervolgens ook gewoon met alle plezier en vertrouwen die aflevering online gooien. En dat scheelt echt, met een paar minuten voorbereiding heb je dat al echt grotendeels gecoverd. Dus maak die outline gewoon, doe het een keer. En naja, als je zin hebt om te delen hoe je dat hebt gedaan of wat je ervaring ermee is of misschien heb je wel een vraag of struggles. Zoek me dan even op op Instagram @ijlienhavenaar en een stuur me een DM’etje.

Bedankt voor het luisteren. Wil je die informatie uit deze aflevering nalezen? Ga dan naar www.ijlienhavenaar.nl/008 Of klik op de link in de shownotes. Tot de volgende keer.

1 reactie op “008 – hoe bereid je een podcastaflevering voor?”

  1. Pingback: 010 - als je je podcast waardeloos vindt - IJlien Havenaar podcaststrategie en podcastmarketing

Reacties zijn uitgeschakeld.