004 – hoe krijg je je podcast in Apple Podcasts?

Het is nu april 2021 en Apple Podcasts en Spotify gaan nek-aan-nek in de strijd om de meeste luisteraars. Hoewel ik vermoed dat Spotify het in elk geval op de korte termijn zal gaan winnen, merk ik dat de meeste nieuwe podcasters het moment dat Apple ze toelaat wel heel belangrijk vinden.

En dat begrijp ik maar al te goed. Apple staat voor kwaliteit, bij Apple moet je door een ballotagecommissie en ze zijn de strengste als het gaat om informatie en bijvoorbeeld de specificaties van je cover artwork. 

Daarnaast is het zo dat je podcast automatisch verschijnt in een aantal populaire podcast-luisterapps, zoals Overcast, als je podcast door Apple is goedgekeurd. 

Ten slotte is er de sympathie voor Apple, misschien latent of sluimerend aanwezig. Apple ontsloot namelijk al sinds het begin in de vroege zero’s podcasts voor een grote groep luisteraars. Je kunt vinden van Apple wat je wilt, maar als podcaster ben je blij met het werk dat zij en grondleggers als Adam Curry hebben gedaan. Daarom zijn we nu in staat te doen wat we het liefste doen: content creeren als podcaster en distribueren naar ons publiek. Dat ze het in het afgelopen decennium niet echt verder hebben ontwikkeld en het zieltogend hebben laten bestaan is een tweede, en overigens lijkt ook daar behoorlijk schot in de zaak te zitten.

Het uiteindelijke eerste feestelijke moment is als jij je podcast ziet shinen in platformen a, b en c. En daar is Apple Podcasts een van de belangrijkste van. Maar hoe krijg je je podcast nou in Apple Podcasts?

Stap 1 is het creëren van je content. Neem je aflevering op, edit je aflevering en upload die naar je podcasthosting. Podcasthostingbedrijven doen ongeveer hetzelfde als webhostingbedrijven, ze bieden je een stukje opslag op het internet zodat je content gevonden kan worden. 

Waar een website een URL nodig heeft, www.ijlienhavenaar.nl bijvoorbeeld, heeft je podcast een RSS feed nodig. Dat is een unieke link, die je podcasthostingbedrijf voor jou aanmaakt. 

Deze RSS feed is het portaal naar al je content, en de sleutel waardoor podcasthosting en podcastplatform met elkaar communiceren. Upload je nieuwe content, dan haalt het podcastplatform, dus ook Apple Podcasts je nieuwe content via de RSS feed binnen. En toont het aan de luisteraar.

Je moet een eerste aflevering uploaden en publiceren in je account, voor je zichtbaar kan worden in Apple Podcasts. 

Naast het uploaden van je aflevering of afleveringen, kun je in het account van je podcasthosting allerlei andere informatie kwijt die ook verplicht is gesteld door Apple. Niet om je te pesten, maar om luisteraars voldoende informatie te bieden. 

Verplichte velden om te vullen zijn: 

  • Titel
  • Omschrijving
  • Cover artwork
  • Categorie
  • Taal
  • Explicit

Zo. Je podcast staat klaar in je podcasthostingaccount, nu over naar Apple. 

Heb je een Apple ID, houd die dan bij de hand. Heb je die nog niet, maak dan een Apple ID aan. 

Ga naar Podcasts Connect, waarvan ik de link in de shownotes zal opnemen, en log in met je Apple ID. Hier kun je een nieuwe feed aanmelden. Kopieer de RSS feed uit je podcasthostingaccount en plak die in Podcasts Connect. Klik op validate of valideer, als het goed is wordt je podcast nu ingeladen. Klik dan op Submit. Apple gaat je podcast nu reviewen. 

Redenen om je af te wijzen, moet je in de kwalitatieve hoek zoeken. Zo zijn ze niet dol op slechte kwaliteit beeld in je cover art en verwijzingen naar geweld, wapens en andere ongezelligheden. Hoewel het soms in onze ogen wat star kan zijn: het woord shit in je omschrijving kan een reden voor afwijzing zijn. Het hangt ervan af wanneer je deze aflevering beluistert, maar check of je de meeste recente specificaties kan vinden waar Apple op reviewt. 

Het kan een paar dagen duren maar uiteindelijk krijg je via de mail die is gekoppeld aan je Apple ID te horen of je podcast is toegelaten. Iedereen met de Apple Podcasts app kan jouw podcast nu vinden. Extra leuk is dat ze sterren kunnen toekennen en reviews achter kunnen laten. Dat is leuk voor jezelf en bevat mogelijk waardevolle feedback op je podcast, maar helpt ook potentiële luisteraars als zij het luisteren naar jouw podcast overwegen.

Staat jouw podcast online in Apple Podcasts? Stuur me een mailtje op info@ijlienhavenaar.nl, ik zou het heel leuk vinden om een van je eerste luisteraars te zijn!