002 – hoe lang moet een podcastaflevering zijn?

In deze aflevering ga ik het hebben over de lengte van een podcastaflevering. Ik ga het hebben over de perfecte lengte van een podcastaflevering, waarom dat zo is, hoe je dat voor jouw podcast  kunt bepalen en ik deel tips en ervaringen. 

Wat is nu de ideale lengte van een podcastaflevering? Nou, dat is heel eenvoudig: die is er niet. 

Het maakt niet uit of je korte of lange afleveringen maakt, zolang de inhoud je luisteraar aanspreekt, blijft die luisteren. Er zijn niet voor niets hele populaire podcasts die de drie uur per aflevering makkelijk halen. En podcasts met afleveringen van 7, 8 minuten die een groot publiek vinden. 

Maar hoe vind je nu voor jouw podcast de meeste fijne lengte?

Ten eerste blijft het altijd een kwestie van uitproberen. En als je contact hebt met luisteraars, kan je die vraag ook bij hen neerleggen. Wat vinden zij een fijne lengte? Of vraag specifieker naar het luistergedrag. Luisteren ze het liefst een hele aflevering achter elkaar of knippen ze je afleveringen vaak in stukken, bijvoorbeeld tijdens ritjes van en naar het werk? 

Een tweede manier om een goede lengte van je aflevering te bepalen is om terug te gaan naar de basis van je podcast. Waarom maak je je podcast en wat wil je ermee bereiken bij je luisteraar? Wil je graag dat mensen in de actiestand komen? Dan lijkt het logisch om er een niet al te lang verhaal van te maken. Een kwartiertje of 20 minuten bijvoorbeeld. Het dwingt jou zelf ook om tot de kern te komen en te blijven bij de boodschap van je aflevering. 

Een ander mooi voorbeeld is als je elke dag mensen bij het opstaan wilt inspireren om de dag bewust te beginnen door een opdracht, door beweging of een ontbijtrecept. Je zoekt dan met je podcast een plek in het leven van je luisteraar. Het is toch prachtig als de dag beginnen met jouw podcast een gewoonte wordt? Het helpt dan om je content behapbaar te maken. Elke dag 5 minuten is voor een luisteraar gemakkelijker inpassen dan een half uur of langer van diens ochtendroutine. 

Als je luisteraars wilt entertainen, op een door henzelf gekozen moment, dan kun je gerust een stuk langer blijven praten. Maar ook hier kan juist een kortere aflevering goed werken. En hebben we het over entertainment door bijvoorbeeld een hoorspel dan zijn de kaders nog verder te zoeken. Neem de vrijheid om je creativiteit vrij spel te geven.

Een ander aspect waar je de lengte van je afleveringen op kunt afstemmen is je uploadfrequentie. Hoe vaak upload je een nieuwe aflevering? Doe je dat tweewekelijks of maandelijks, dan loont het waarschijnlijk ook om je luisteraar te verwennen met lekker veel content. Ik kan me er iets bij voorstellen dat vier weken wachten voor 7 minuten podcast wat uit verhouding is.

Je kunt variëren per aflevering. De ene keer diep je wellicht een onderwerp tot op de bodem uit in een interview met een gast, de andere keer deel je een snelle lifehack of een korte uitleg over een bepaalde term uit je vakjargon.

Een aflevering in twee of meerdere delen splitsen, daar heb ik gemengde gevoelens over. Ik heb het zelf weleens gedaan, maar deel 2 werd een stuk minder beluisterd, terwijl ook daar interessante dingen in zaten. Als ik er een hele aflevering van had gemaakt, had ik het de luisteraar gemakkelijker gemaakt om door te luisteren. Nu forceerde ik een pauze die er helemaal niet in hoorde. Aan de andere kant kan het goed zijn om een onderwerp dat je bespreekt in stukken op te breken. Ik raad in dat geval aan om per aflevering duidelijk te hebben welk deelonderwerp je bespreekt en voor jezelf na te gaan waarom het waardevol is om de deelonderwerpen los op te nemen. Dat kan simpelweg zijn omdat het totale onderwerp veel te complex is en je publiek nog niet zover is. Als je onderwerp kwantumfysica is en je richt je op de niet-beta-luisteraar, dan kan ik me goed voorstellen dat je zoiets stapje voor stapje uitlegt.

Ten slotte kan het bepalen van hoe lang je podcastafleveringen zijn een heel praktische reden hebben, namelijk: hoe ziet je hostingcontract eruit. Vaak is het zo dat je bij een podcasthostingbedrijf per maand een aantal uur aan materiaal of een bepaalde hoeveelheid data mag uploaden voor het bedrag wat je per maand betaalt. Wil je vier afleveringen per maand publiceren en je hebt drie uur, ja dan zul je het toch op gemiddeld 45 minuten moeten houden om binnen je abonnement te blijven.

Een ideale lengte van een podcastaflevering bestaat dus niet. Jezelf vragen stellen over wie je wilt bereiken, wat je wilt bereiken en hoe je podcast in het leven van je luisteraar past, helpt je het voor jezelf helderder te krijgen. Vragen aan je luisteraars kan ook. 

Moet je nog beginnen en denk je nu: maar wat moet ik nou? Blijf dan dicht bij jezelf. Neem iets op, luister het terug en ga op je eigen mening af. Vanuit daar bouw je dan verder en verfijn je je podcast steeds meer.