001 – iedereen kan podcasten en dit is waarom

Iedereen kan podcasten. 

Ja, jij dus ook. En ik ga je vertellen waarom. Waarom het bij podcasten niet uitmaakt wie je bent, hoe je eruit wilt zien, wat je passie is of hoeveel luisteraars je trekt. Ik ga het hebben over podcasten ten opzichte van andere media en waarom het is dat je podcasten volledig zelf in de hand hebt. En ik ga je vertellen wat je allemaal nodig hebt voor het opnemen van een podcast. Spoiler: je hebt het allemaal al in huis.

Maar eerst: herken je het? Dat steekje van opwinding bij het idee dat jij een podcast zou maken? Dat vonkje als je je voorstelt dat je een podcast lanceert? En slaat dan de twijfel toe, of onzekerheid, of denk je dat je er niet geschikt voor bent? 

Iedereen kan het. Podcasten is namelijk geschikt voor veel verschillende typen mensen. Zelfverzekerde mensen, en onzekere mensen. Mensen met een zachte stem, mensen met een luide stem. Mensen die een beetje kennis hebben over veel, en mensen die veel kennis hebben over een beetje. Mensen met veel levenservaring en mensen die aan het begin van hun leven staan. Mensen uit de hele samenleving: iedereen die zijn stem wil laten horen, kan een podcast maken. 

Veel mensen willen zichzelf wel laten horen, maar vinden het niets om op video te verschijnen, op stories, in foto’s op social media of elke keer maar weer de woorden op papier of in een blogpost te zetten. Audio heeft die drempels niet. Je kunt je verhaal letterlijk vertellen. Je kunt laten horen hoe je precies bedoelt wat je zegt. Je hoeft jouw unieke geluid niet te vertalen naar papier. Je kunt nuances leggen in je verhaal. Belangrijke zaken benadrukken en bijzaken op de achtergrond zetten, door je stem te gebruiken. Iets dat je in geschreven tekst of met een camera op je gezicht misschien veel moeilijker vindt. 

Podcasten kun je doen in een veilige omgeving. Podcasten is niet real-time, niet live. Je wordt niet onderbroken en je bent niet afhankelijk van een ander voor het verloop van het gesprek. Je hebt het zelf in de hand. Je hoeft ook niet te letten op hoe je eruit ziet, hoe je haar zit en hoe je kijkt. Uiterlijk is niet belangrijk bij podcasten. Dat zou het op de andere kanalen ook niet moeten zijn, maar de praktijk is vaak toch weerbarstiger. Je kunt ook letterlijk een veilige omgeving, of optimale omgeving creeren. Jij bepaalt waar je je podcast opneemt, dus zorg voor een fijne sfeer, lekker kopje thee of ga voor mijn part lekker de natuur in. Vind je happy place, de plek waar jij je het fijnst voelt.

En misschien nog wel het belangrijkste, de podcastwereld is een authentieke plek. Er is meer dan voldoende ruimte voor iedereen, en je kunt er jezelf zijn. Het draait er namelijk niet om algoritmes waar je rekening mee moet houden. In tegenstelling tot andere platformen als YouTube, Instagram en Facebook. Op die platformen bepalen zij wie jouw content te zien krijgt. Zelfs als iemand je volgt, ben je er niet zeker van of diegene jouw content wel ziet. Het draait er niet om jou, maar om het platform zelf.

Ik merk dat veel mensen zich ook laten afschrikken door het materiaal. Natuurlijk ziet het er onwijs tof uit als je een leuke selfie ziet met microfoons, plopkappen, een kluwen aan kabels en dan zo’n mengpaneel in het midden. Maar jij kunt al een podcast opnemen met materiaal dat je gewoon in huis hebt. Misschien gebruik je het zelfs nu wel om deze podcast te luisteren. 

Gebruik de oortjes van je telefoon en de geluidsopname-app of dictafoon-app op je telefoon. Plaats jezelf in een ruimte waar niet te veel echo’s ontstaan. Dat betekent een ruimte met zo min mogelijk gladde oppervlakken en het liefst een niet al te grote ruimte. Lastig? Nee hoor, in verreweg de meeste gevallen is je slaapkamer al meer dan afdoende! 

Zo ben ik zelf ook begonnen. In maart 2019 namen mijn co-host Gaia en ik onze eerste aflevering op van onze podcast Dit is dertig, die toen nog Strawberries on fire heette. Dat deden we door op de slaapkamer van een van mijn kinderen op de grond te gaan zitten. De telefoon van Gaia op een kastje tussen ons in, omdat zij van ons twee op dat moment de nieuwste had en die dus theoretisch het beste geluid zou hebben. Het toeval wil dat Gaia een heel klein beetje luider is dan ik, dat heb je als je met een temperamentvolle Italiaanse opneemt. De telefoon hadden we dan ook strategisch wat dichter bij mij gelegd. We gebruikten niet eens oordopjes, maar zetten gewoon de dictafoon-app aan en begonnen te praten. Het draait echt niet om kraakheldere audio, en al helemaal niet als je net begint. 

Iedereen kan podcasten, wie je ook bent, en wat je passie of professie dan ook is. Het is een laagdrempelige manier om van je te laten horen en voor veel mensen veel minder spannend dat video, foto of schrijven. Je kunt de omstandigheden zelf bepalen en hoeft geen rekening te houden met wat een of ander algoritme verstaat onder goede content. En je hoeft niet meteen geld uit te geven om te kunnen starten. 

Begin en heb vertrouwen: jouw verhaal doet ertoe.