Twee tips die je van een writer’s block af helpen

Een ongenadig knipperende cursor staart je aan vanaf het scherm. Het wit van het lege vel (of Word-document) doet pijn aan je ogen. Je vingers liggen al minutenlang onbewogen op het toetsenbord. Je writer’s block just got real.

Zelfs de allerbeste tekstschrijver ontkomt er niet aan, een writer’s block is simpelweg onderdeel van het vak. En zoals met elk probleem kun je het pas oplossen als je het erkent. Zeg hardop (of niet): ‘Nou, dat wordt ‘m niet.’ Haal je inmiddels slapende vingers van het toetsenbord en ga koffie zetten / een rondje lopen / een dutje doen, want blijven turen naar je scherm is de oplossing niet.

Maar het is wel de bedoeling dat je wat op papier of op het scherm tevoorschijn tovert. Hier zijn mijn twee belangrijkste tips om een writer’s block te doorbreken.

Begin

Ja duh, denk je nu misschien terwijl je de neiging hebt met je ogen te rollen. Hold your sarcasm horses, en lees even verder. Een writer’s block kan ontstaan doordat je gewoon niet voorbij de openingszin komt. Dat werpt letterlijk een blokkade op. Schrijf die kansloze openingszin die in je hoofd zit gewoon op en ga verder met je verhaal. Het heeft mij weleens verbaasd hoe vaak mijn teksten beter werden als ik de eerste zin verwijderde. Begin, schrijf je stuk en wis bij het redigeren ervan gewoon de eerste zin.

Praat

Lukt het niet je verhaal op te schrijven? Vertel het dan eerst. Hardop. Tegen de spiegel, tegen je kat of claim een kwartier van de tijd van je vriend/vriendin/huis- of echtgenoot. Geheid dat je in je monoloog aanknopingspunten of mooie zinnen uitspreekt die je kunt gebruiken voor je stuk op papier. Onlangs hoorde ik in een podcast de gevleugelde uitspraak: everyone gets a writer’s block, no one gets a talker’s block 👌

Heb je regelmatig moeite met schrijven van teksten en blogs? Stuur me vrijblijvend een bericht, misschien kan ik je met een simpele aanwijzing verder helpen!

Laat een reply achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met een sterretje *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.